Rubens Quartett

Artist photo of Rubens Quartett

“Een ware ensemblecultuur, waarin hartstocht en uitdrukkingskracht hand in hand gaan met een fijn gevoel voor kleur en stijl.” Zo oordeelde de jury van de Kunstprijs 2004 over het Rubens Kwartet. Het jonge kwartet, opgericht in 2000, studeerde drie jaar lang voltijds aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) onder leiding van Stefan Metz, cellist van het voormalig Orlando Kwartet. Momenteel wordt het gecoached door Prof. Feltz in Berlijn. Behalve de prestigieuze Kunstprijs (voorheen Philip Morris Finest Selection) won het kwartet het Kamermuziekconcours Almere 2003 en de Kersjes van de Groenekan Prijs 2004. Het kwartet behaalde de tweede prijs tijdens het Internationale Tromp Concours in Eindhoven, en de derde prijs tijdens het Internationaal Strijkkwartet Concours van Praag 2005. Onlangs nog won het kwartet de derde prijs en de speciale Schubert Prijs van het Internationaal Schubert Concours te Graz.

“The Rubens Quartet is one of the most gifted and pleasing young quartets I have ever met.” Woorden van Milan Škampa van het befaamde Smetana Kwartet. Het Rubens Kwartet volgde masterclasses bij o.a. leden van het Amadeus, het Borodin en het Juilliard Kwartet, en de Hongaarse componist György Kurtág. Op uitnodiging van de Britten-Pears School for Advanced Musical Studies was het kwartet in 2002 en 2003 “Quartet in Residence” in Aldeburgh (UK), waar het gecoacht werd door Hugh Maguire (Allegri Kwartet).

Het Rubens Kwartet concerteert in Nederland en in diverse andere Europese landen. Het kwartet is geselecteerd voor Het Debuut 2004, een tournee die jonge talentvolle musici langs de belangrijkste Nederlandse zalen voert. Verder stonden reeds concerten in o.a. Duitsland, Frankrijk, Zwitserland (Tonhalle Zürich), Slovenië en het Verenigd Koninkrijk op het programma. In 2004 en 2005 verzorgde het kwartet op uitnodiging van het Internationale Strijkkwartetten Festival in de Lubéron (Fr) een aantal concerten.

Het Rubens Kwartet wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Kersjes van de Groenekan Fonds. Het kwartet bespeelt instrumenten uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.


The artist's homepage:

linkhttp://www.rubenskwartet.nl

CDs released by GENUIN

with Rubens Quartett

CD album cover 'Rubens Quartet - Debut CD' (GEN 86519) with Rubens Quartett, Quirine Scheffers, Sidonie Riha ...

Rubens Quartet - Debut CD

Streichquartette von Haydn und Schostakowitsch

Rubens Quartett
Quirine Scheffers violin
Sidonie Riha violin
Roeland Jagers viola
Joachim Eijlander cello

GEN 86519  –  1.4.2006